TOPlist TOPlist

вторник, 9 декабря 2014 г.

Вчені дізналися правду

Під час чергових розкопок археологи виявили скелет людини, який був похований 6200 років тому, який був інфікований паразитом. Вчені запевняють, що знайшли один з перших випадків зараження людини хробаком.


Зараз, за оцінками фахівців, близько 200 мільйонів осіб у всьому світі заражені паразитами. Однак 6000 років тому цей випадок був рідкістю. У 2010 році в Сирії археологи виявили скелет дівчинки. Детальне вивчення останків показало, що в тазі дитини перебували яйця паразитів. Враховуючи той факт, що в часи, коли жила дівчинка, жителі Сирії стали масово використовувати іригаційні системи при вирощуванні сільськогосподарських культур, люди багато часу проводили в теплій воді, яка є відмінною середовищем для зростання і розвитку бактерій і паразитів.

Саме в ті часи, як запевняють фахівці, отримав широке поширення bilharzia. При даному захворюванні дорослі черв'яки живуть в сечовому міхурі, нирках, кишечнику та інших органах людини протягом багатьох років. Паразити можуть стати причиною лихоманки, висипу, болі в животі, блювання і навіть паралічу ніг. В сучасних умовах bilharzia досить легко лікується лікарями з допомогою певних лікарських препаратів.

Як сказав професор близькосхідної археології в Університеті Чикаго Гіл Стейн (Gil Stein), винахід зрошення стало великим технологічним проривом, який призвів до непередбачених наслідків: надійне постачання їжею стало причиною виникнення нових захворювань у людини, які він не мав у своєму житті раніше.