TOPlist TOPlist

четверг, 12 марта 2015 г.

Так страшний випробувальний термін

Коли мова заходить про працевлаштування, то претендент може погодитися на будь-які вимоги компанії, лише б зайняти омріяне місце. Найпоширенішим умовою багатьох фірм є випробувальний термін, який повинен пройти працівник. Таким чином, роботодавець захищає себе від можливих ризиків, пов'язаних з появою нового співробітника в штаті, якого не завжди буде просто відразу звільнити.


В очах здобувача іспитовий строк - це певний іспит, який необхідно буде здавати протягом трьох або шести місяців. Лякає навіть не сам термін, а атмосфера і емоційне середовище, в якому доведеться жити і працювати, накручуючи себе думками, що кожен день може стати останнім в стінах компанії. Так страшний випробувальний термін і чи варто серйозно до нього ставитися?

Варто зазначити, що згідно ТК РФ випробний термін має на увазі собою період часу, який необхідний роботодавцю, щоб перевірити навички та вміння працівника на практиці. Отже, працівнику необхідно просто напросто виконувати свої зобов'язання перед компанією. Очевидно тільки, що якщо ваша робота або ставлення до неї не буде влаштовувати начальство, то воно у ввічливій формі попросить залишити робоче місце.

Необхідно пам'ятати, що роботодавець не може змусити вас проходити випробувальний термін у кількох випадках, а саме: неповноліття, вагітність, наявність дітей до півтора років, кадровий переклад, конкурсна вакансія, недавнє закінчення навчального закладу та договір про робочому терміні довжиною в 2 місяці. Якщо ви потрапляєте під наведені категорії, то можете тактовно повідомити свого роботодавця на співбесіді, що не маєте права погоджуватися на роботу з випробувальним терміном.

Якщо здобувача чекає подібне випробування, то не варто засмучуватися. Від звільнення, як правило застраховані тільки особи жіночої статі, які перебувають у стані майбутньої мами, і деякі інші верстви населення, які користуються пільгами. Тому будемо оптимістами зауважимо, що в випробувальному терміні є свої плюси: відсутність необхідності відпрацьовувати два тижні перед відходом. До того ж трапляється, що працівник розчаровується в новому робочому місці або за період випробування йому запропонують більш вигідні перспективи праці в іншій фірмі. Якщо працівник забажає самостійно перервати випробувальний термін, то повинен повідомити роботодавця за 3 дні до свого відходу.

До питання про серйозність даного процесу, варто зауважити, що для багатьох компаній випробувальний термін - це формальність, яка носить форс-мажорний характер страховки. Зазвичай фундаментальне рішення про прийом на роботу приймається після співбесіді. Очевидно, що ні один поважаючий свого часу, роботодавець не побажає знову займатися пошуком кандидата. Тому навчання в процесі роботи, дрібні помилки та недоліки, зауваження і повчання - це стандартна практика в робочому колективі. Зрозуміло, не варто недбало ставитися до своїх обов'язків, але і занадто емоційно сприймати кожен промах теж ні до чого.

Мабуть, новий співробітник, в будь-якому випадку, буде залучати до своєї роботи підвищену увагу перший час. Тому варто бути гранично уважним і зберігати спокій. Не варто вносити пропозиції щодо кардинальної зміни курсу діяльності організації, просити негайно поліпшити умови праці і заробітну плату, критикувати роботу колег і займатись підлабузництвом. Вообщем, постаратися придивитися до настрою колективу і якісно виконувати свою роботу - це правильна лінія поведінки для співробітника, який перебуває на тимчасовому випробуванні.
Таким чином, в випробувальному терміні немає нічого страшного.

З перших днів необхідно проявити свою пунктуальність, відповідальність і старанність. Не варто акцентувати увагу колег на те, що у вас випробувальний період. Полюбіть свою роботу, і час пролетить непомітно.