TOPlist TOPlist

среда, 15 апреля 2015 г.

«Кодекс блогера» і російська блогосфера.

Блогосфера по праву вважається найбільш вільною зоною для висловлювань, а блоги стали місцем для самовираження мільярдів людей по всьому світу. Але може кожен блогер писати в щоденнику все, що завгодно? Уявімо ситуацію, коли блогер за свої висловлювання піддається жорсткій критиці, а іноді і відвертих погроз з боку незгодних з ним, або просто розважаються таким способом блогерів.


Таких випадків вже накопичилося чимало, деякі блогери навіть закривали свої щоденники, боячись цього, а не віртуального переслідування від неадекватних «тролів».

Ще в 2008 році в США задумалися над формуванням певних етичних принципів блогера. Тім О ' Рейллі, що вважається одним із засновників ідеології Web 2.0 і засновник Wikipedia Джиммі Вейлз висловили впевненість у тому, що блогосфера потребує подібному зводі правил для загальної безпеки. Отже, були позначені сім правил поведінки блогера.

По-перше, в блогосфері потрібно відповідати за свої вчинки також як і в реальному житті. Отже, небажані погрози, наклепи, образи, несправедливі звинувачення, плітки про особисте життя, аморальні репліки та спам - все те, за що могли притягнути до адміністративної та кримінальної відповідальності в реальному житті. Автори кодексу радять навіть звертатися в правоохоронні органи, якщо автор образливого коментаря не вибачився або загрожує життю блогера. Нещодавно губернатор Псковської області Андрій Турчак уже спробував отримати вибачення від блогера Олега Кашина за нанесене образа. Великого резонансу у вигляді залучення блогера до відповідальності, як і очікувалося, не було, а «ср» осад залишився :)

Необхідно попередити читачів про те, чи дозволено в вашому блозі ненормативна лексика, допускаються чи висловлювання, які можуть сприйматися як образливі. Багато блогери вже взяли цей пункт на озброєння і правилом хорошого тону давно вважають невеликі зауваження перед постами про зміст наступних матеріалів, наприклад ibigdan, що приховує окремі матеріали підкатом. Відвертих противників такого принципу теж чимало, самим яскравим в російській блогосфері, безумовно, є блогер tema.

Також не варто коментувати анонімно і дозволяти це робити іншим. Відкритий IP адреса залишає набагато менше бажання грубіянити або погрожувати, оскільки, по суті, є своєрідним паспортом блогера. Втім, анонімність в блогосфері поняття відносне. Наприклад, блогер, який написав всім відомий пост, на який відповів прем'єр-міністр, не сховався від звалилося на нього щастя у вигляді ринди.